Jak je to se mzdami


Každý z nás pociťuje dnes a denně potřebu mít peníze. Neustále si musíme nebo aspoň chceme něco kupovat, a abychom tak mohli činit, bez finančních prostředků se neobejdeme. Což znamená, že si je musíme i vydělat, protože bez práce nejsou koláče. A abychom si nějakou prací skutečně vydělali tolik, kolik potřebujeme, abychom se nenechali zbytečně ždímat a následně netřeli bídu s nouzí, je třeba dohodnout se se zaměstnavatelem na výši odměny, kterou za takovou práci dostaneme. Je třeba dohodnout se na výši mzdy. A přitom nezapomenout na to, že existuje mzda hrubá a čistá a není záhodno si tyto dva pojmy plést.

bankovky eura

Proč máme mzdy dvě, a ne jenom jednu? A proč se tyto nesmí v zájmu zaměstnance zaměňovat? Je tomu tak proto, že se z příjmů každého zaměstnance strhávají různé odvody, přinejmenším daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění.

Je tu tedy mzda hrubá, to, co zaměstnavatel vydává ze svých zisků na zaplacení daného zaměstnance. Z toho se pak strhnou před okamžikem zmíněné a někdy navrch i nezmíněné odvody a srážky, čímž vznikne mzda čistá, ta, kterou zaměstnanec skutečně dostane vyplacenu. A z toho jednoznačně vyplývá, že jde o dvě docela znatelně se lišící záležitosti. Které bychom si neměli plést. Protože když nám zaměstnavatel nabídne určitou hrubou mzdu, nemůžeme počítat s tím, že ji celou dostaneme. Dostaneme z výše zmíněných důvodů méně. A pokud o tom nevíme a nepočítáme s tím, můžeme mít následně finanční problémy.

eura bankovky

A jak se takovým potížím s možným nedostatkem peněz vyhnout? Třeba tak, že se čistá mzda předem vypočítá z té nám nabízené hrubé. A to třeba s pomocí internetové kalkulačky, která nám nabízí takovou službu všestranně výhodně. Nic nás to tu nestojí, a navíc takový výpočet zvládne i každý laik bez kvalifikace v oboru účetnictví. A každý tak může snadno zjistit to, co vlastně velice potřebuje.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup